2014. szeptember 23., kedd

Receptek-egy kis ízelítő a készülő honlapból


Barna rizs azuki babbal és zöldségekkel:
Hozzávalók: 1 bögre barna rizs
                      fél bögre azuki bab
                     2 répa
                     fél fej kelkáposzta
                     tengeri só
A barna rizst áztassuk be előző este, majd másnap főzzük meg kuktában kétszeres mennyiségű vízben 45 perc alatt. Kukta nélkül háromszoros mennyiségű legyen a víz, és kb. 1 óra a főzési idő. Az azuki babot szintén áztatjuk, és másnap addig főzzük, míg meg nem puhul. A répát kelkáposztával együtt kevés vízzel pároljuk fedő alatt, míg meg nem puhul. 1-2 levél kelkáposztát blansírozunk, pár másodpercre forró vízbe mártjuk. Finomságként ehetünk hozzá pár szelet pácolt jégcsapretket(makrobiotika szaküzletben kapható)



Rakott brokkoli bulgurral és tonhallal:
Hozzávalók: 1 kg brokkoli
                      1 bögre bulgur
                      1 tonhalkonzerv
                     zabtejszín
                     bio ételízesítő
A brokkolit rózsáira szedjük és félig megfőzzük. A bulgurt másfélszeres vízben kb. 10 percig főzzük, majd lefedve még állni hagyjuk, hogy megszívja magát. A jénai tálba szórunk egy réteg brokkolit, erre a bulgurt, majd egy réteg tonhalat(1 konzerv elég), megint bulgurt, és a tetejét befedjük brokkolival. Miután kész vagyunk a rétegezéssel, öntsük le az egészet zabtejszínnel(bio boltokban, Dm-en is kapható), és süssük készre kb. 45 perc alatt. A fűszerezést mindenki egészségi állapota szerint döntse el, én Dm-ben kapható bio ételízesítőt használok szinte minden ételbe.



Paradicsomos zöldbab kuszkusszal:
Hozzávalók: fél kiló friss zöldbab, vagy 1 üveg konzerv
                      1 evőkanál olíva olaj
                      2 fej hagyma
                     1 üveg sűrített paradicsom
                     1 bögre kuszkusz
                     só, édesítő(rizsszirup)

a zöldbabot megfőzzük, vagy használhatunk konzervet is. Kevés olíva olajon pirítsunk meg 2 fej apróra vágott hagymát, majd dobjuk rá a zöldbabot, és 1 üveg sűrített paradicsomot. Fűszerezzük ízlésünk, egészségi állapotunknak megfelelően. Mivel paradicsomos étel, a só mellé illi bele egy kis édesítés is, ajánlom a rizsszirupot. A kuszkuszt azonos mennyiségű vízzel leforrázzuk és állni hagyjuk, kb 10 percig. Nagyon jól illik egymáshoz a szaftos zöldbab és a kuszkusz, és villámgyorsan elkészül.



Rakott burgonya zöldségekkel:
Hozzávalók: fél kg burgonya
                      2 fej hagyma
                      1 fej karfiol
                     2 közepes répa
                     3-4 közepes paszternák
                     2 evőkanál olíva olaj
                     fűszerezés ízlés szerint
A burgonyát kockára vágjuk, a paszternákot és a répát karikázzuk. A karfiolt apró rózsáira szedjük, a hagymát pedig félholdakra vágjuk. Az összes zöldséget beledobjuk egy jénai tálba, rálocsoljuk az olíva olajat és fűszerezzük ízlés szerint, simán tengeri sóval is finom, de bármilyen zöldfűszer, vagy karakteresebb fűszer is illik hozzá. Kb. 200 fokon sütjük másfél órán át, és időnként megkeverjük. A zöldségeknek finom intenzív íze, és krémes állaga lesz így sütve.



Falafel pitával, salátával és tahini szósszal
Hozzávalók: 1 csomag Alnatura Falafel fasírt por(Dm-ben kapható)
                       tahini szószhoz: 1 evőkanál bolti szezámmagkrém
                                                    pici víz
                                                    1 evőkanál olíva olaj
                                                    fokhagyma, só
                        salátához: bármilyen friss zöld saláta összevágva, almaecettel
Ez a vacsora volt az ünnepi menüm karácsonykor. Akkor még nem fasírtporból csináltam a falafelt, hanem hagyományosan megfőztem a csicseriborsót, turmixoltam a megfelelő hozzávalókkal, pihentettem, stb. elég macerás volt, de nemrég felfedeztem a Dm-ben 500 forintért kapható a fasírtpor, amit csak vízzel kell kikeverni, és pár perc után lehet is formázni a golyókat, ennyi luxus jár J
A tahini szószhoz csak össze kell keverni a hozzávalókat, amíg olyan jó szószos állaga nem lesz(na ezt jól megmondtam), ízlés szerint sózni. Jó bele mártogatni a pitát. A pitához nem írok receptet, mert én is valahol a netről lestem, annyi változtatással, hogy bio teljes kiőrlésű lisztet használtam, és ezt a részét a vacsorámnak nem is én készítettem, hanem anyukám J Isteni eledel a forró pita tahinibe mártogatva, a ropogós fűszeres falafellel, és a savanykás salátával.



Paradicsomos-tonhalas tészta:
Hozzávalók: egy csomag bio teljes kiőrésű tészta
                      1 fej hagyma
                      1 kanál olíva olaj
                      1 doboz paradicsomsűrítmény
                      fűszerek: só, bors, oregánó, pici rizsszirup, 1 gerezd fokhagyma
A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben. Ha nem fogyasztom rögtön, akkor nagyon kevés olajjal összekeverem, és úgy teszem el a hűtőszekrénybe, így nem ragad össze. A hagymát vágjuk apróra, és az olajon pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett tonhal konzervet, és 1-2 percig pirítsuk. Ezután öntsük rá a paradicsomsűrítményt, és vízzel higítsuk tetszőleges állagúra(én sűrűn szeretem). Fűszerezzük, és már tálalhatjuk is a tésztára téve. A kis családom fiú tagjainak ez a kedvenc étele tejszínesen elkészítve, szóval ezt az ételt mindig két féleképp főzöm J. Persze paradicsom helyett tejszínnel felöntve már kevésbé diétás, de aki úgy szeretné, fűszernek ajánlom bele a szerecsendiót. Jó étvágyat!




Barna rizzsel és vörös lencsével töltött kelkáposzta:
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta
                      1 bögre barnarizs
                      ½ bögre vörös lencse(más hüvelyessel is helyettesíthető)
                     2 fej vöröshagyma, kevés olaj
                      bio ételízesítő
  A főzőlébe: 1 üveg paradicsomlé
                       2 paprika
                       2 paradicsom
                       1 fej!!!(nyami) fokhagyma
 A barnarizst előfőzzük, kuktában ugyanannyi, fazékban kb. kétszeres vízzel, de ne aggódjunk, a barnarizst nehéz elfőzni. A vörös lencse kevés sós vízben kb. 20 perc alatt megfő. A hagymákat apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, hozzákeverjük a vörös lencsét, majd a barna rizst, és fűszerezzük. A kelkáposzta leveleket pár percig „hajtogathatóvá” pároljuk, és beletöltjük a tölteléket. Fazékba szorosan egymás mellé rakjuk őket, ráöntjük a paradicsomlevet, rávágjuk a paprikákat, paradicsomokat, és az egész fej fokhagymát. Nem kell rá plusz víz! Ízlés szerint még sózhatjuk és fedő alatt főzzük alacsony lángon kb. fél órát. Aki fogyaszt tejterméket, natúr joghurtot, vagy kefírt ajánlok mellé tejföl helyett.




Zöldséges köles sült tofu kockákkal:
Hozzávalók: 1 bögre köles
                       fél fej karfiol
                       fél fej brokkoli
                       1 csomag tofu
                       szójaszósz, tengeri só
                       olíva vagy szezámolaj
A kölest mossuk meg. A karfiolt és a brokkolit szedjük apró rózsákra, minél apróbbak legyenek, össze is lehet késsel darabolni. Tegyük oda együtt a zöldségeket a kölessel 3 bögre vízzel főni, sózzuk. Ha elég apróra vágjuk a zöldséget, akkor nagyjából egyszerre fő meg a kölessel, közben kóstoljuk, és ha valamelyik összetevő még nyers, akkor pótoljunk egy kis vizet, és főzzük tovább. A tofut vágjuk kockára. Serpenyőben hevítsünk kb. 1 evőkanál olajat, és dobjuk rá a kockákat, sülés közben locsoljuk meg 1-2 kanál szójaszósszal, 3-4 perc alatt megsül, és már tálalhatjuk is.




Shitake gombás brokkoli hajdinával:
Hozzávalók: 1 bögre hajdina
                       1 fej brokkoli
                       3-4 fej szárított shitake gomba
                       1 fej hagyma
                       1 doboz zabtejszín
                       bio ételízesítő
                       kevés olíva vagy szezámolaj

A hajdinát mossuk meg, és főzzük meg kétszeres mennyiségű vízben, közben sózzuk. A hagymát vágjuk apróra és kevés olajon pirítsuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az előzőleg beáztatott és apróra vágott gombát, és az apróra vágott brokkolit. Öntsük hozzá a gomba áztató levét, kb. 2 dl-t. 10-15 perc alatt megpárolódik, ízesítsük bio ételízesítővel, és öntsük hozzá a zabtejszínt. A shitake gomba makrobiotika szaküzletekben beszerezhető, gyógygomba, immunerősítő és egyben nagyon finom is. Ha nem tudsz hozzájutni, készítsd a receptet más általad kedvelt gombával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése