Gabonafasírt
barnarizzsel és sült zöldségekkel
Hozzávalók: 1 csomag magyaros ízesítésű fasírtpor(bio
boltokban kapható)
1 bögre barna rizs
3 fej zeller
4 szál sárgarépa
3 nagy fej hagyma
kevés olíva vagy szezámolaj
tengeri só
A fasírtport kikeverjük a csomagoláson szereplő
vízmennyiséggel és fél órát állni hagyjuk. Ez egyébként gyors és kényelmes
megoldás, de magunk is keverhetünk hasonló ízű és állagú fasírtot zabpehelyből,
teljes kiőrlésű lisztből és tetszés szerinti fűszerekből. Miután összeállt, lapos gombócokat formálunk
belőlük, és forró olajban kisütjük. A barna rizst háromszoros mennyiségű sós
vízben megfőzzük. A zöldségeket kis kockákra daraboljuk, jénai tálban
összekeverjük, sózzuk, pici olajjal meglocsoljuk, és sütőben 200 fokon sütjük,
aki roppanósabban szereti, fél-1 óra is elég, én úgy szeretem, ha krémesre sül,
így kb. 2 órán át sütöm, kb. 20 percenként átkevergetve.
Ízletes tofukrém
párolt zöldségekkel és hajdinával
Hozzávalók: 2 csomag tofu
1 fej brokkoli
1 fej karfiol
1 bögre hajdina
1 evőkanál olaj
ízlés szerint szójaszósz és só, vagy bio
ételízesítő
A zöldségeket rózsáira szedjük, és kevés vízben megpároljuk.
A hajdinát kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. A tofut apró darabokra
vágjuk, olyan tálba tesszük, mely alkalmas botmixer használatára, ezután
hozzáadjuk az olajat, szójaszószt, bio ételízesítőt, és annyi vizet(nem kell
sok, csak pár evőkanál), hogy a botmixer krémesre tudja pépesíteni. Közben
kóstolgassuk, ha más fűszert is kívánsz bele, kísérletezgethetsz, de szerintem
így is nagyon ízletes. Az egyébként nem olyan erős ízű zöldségek ebbe a krémbe
mártogatva, még a gyerekeknek is ízlenek J
Sütőtök-krémleves
rozs ropogóssal
Hozzávalók: kb. fél kiló sütőtök
bio ételízesítő
zabtejszín
ropogós készen kapható kenyér szeletkék
Ez a recept rém egyszerű, ám annál táplálóbb. A sütőtököt
hámozzuk meg, vágjuk kockára, és főzzük meg egy kicsivel több vízben, mint ami
ellepi. Ízesítsük a bio ételízesítővel. Amikor megfőtt a sütőtök(kb.20-30
perc), egy botmixer segítségével pürésítsük, és adjuk hozzá a zabtejszínt, hogy
még krémesebb legyen. Nagyon-nagyon finom, és a sütőtök egészséges, tápláló
étel. Kiváló lehet gyors vacsorának, én ropogós rozskenyeret fogyasztottam
hozzá.
Spagetti sütőtökös-répás-paradicsomos
fűszeres szósszal
Hozzávalók: kb. fél kg sütőtök
3 nagy fej hagyma
1 nagy répa reszelve
sűrített paradicsom(1 kis konzerv)
1 kanál olíva vagy szezámolaj
rizsszirup vagy méz
só, római kömény, bors, ha valaki szereti akkor még csili
1 csomag teljes kiőrlésű spagetti tészta
A tésztát sós vízben kifőzzük. A hagymákat apróra vágjuk és kevés
olajon üvegesre pirítjuk. Ezután rádobjuk a meghámozott és felkockázott
sütőtököt, a lereszelt répát, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Ízesítjük
sóval, borssal, 1-2 csipet római köménnyel(ha nincs, helyette curry), és ha
szeretjük a csípőset akkor csilivel. Kb. 20-30 perc alatt puhára párolódik,
ekkor bot mixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, és egy picike
rizsszirupot vagy mézet, mert az illik a paradicsomhoz(csak 1-2 kiskanálnyit).
Utána kóstolunk, hogy elég ízes, sós-e, és már tálalhatjuk is a spagetti
tetejére, díszítésként megszórhatjuk valamilyen zöldfűszerrel.
Spagetti
tofuszósszal, párolt zöldségekkel és pirított tökmaggal
Hozzávalók: 1 csomag teljes kiőrlésű spagetti
2 csomag tofu
szójaszósz
1
nagyobb répa
1
nagyobb fej zeller
1
marék tökmag
A tésztát sós forró vízben kifőzzük. A tofut egy tálba
összemorzsoljuk, ízlés szerint adunk hozzá szójaszószt(vagy más ízesítőt, ha
nincs otthon), és bot mixerrel pépesítjük, ha túl sűrű kevés olajjal vagy
vízzel higítsuk, de csak apránként, nehogy aztán túl híg legyen a szósz. A
zöldségeket meghámozzuk, apróra vágjuk és kevés vízben megpároljuk. A tökmagot
egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, vigyázzunk, mert pattogni fog, és
könnyen odaég, folyamatosan kavargassuk.
Ha mindennel kész vagyunk, akkor szedjük ki a tésztát, rá a
tofuszószt, erre a zöldségeket és a tetejére a tökmagot. Jó étvágyat!
Magyaros ízű töltött
káposzta
Hozzávalók: 1 nagy fej tölteni való káposzta
1 bögre bulgur(én épp ezt kívántam, de helyette nyugodtan lehet rizst,
hogy tényleg magyaros legyen)
2 szál füstölt magyaros ízű gabona szalámi (bio-boltokban kapható)
3 nagy fej hagyma
pár evőkanál savanyú káposzta
1 üveg házi(ha nincs bolti) paradicsomlé
ízesítők: só, bors, fokhagyma, piros paprika
Ezt a receptet nyugodtan elkészíthetitek olyan
hozzátartozótoknak is, aki nem hajlandó lemondani a hagyományos étkekről. A
káposztát a töltéshez előpároljuk, a bulgurt vagy a rizst félig megfőzzük. Az
apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, erre tesszük az apróra összevágott vagy
szétmorzsolt gabonaszalámit, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával piros
paprikával. Végül belekeverjük a bulgurt-vagy rizst. A töltésnél a rétegek közé
rakok egy kicsi savanyú káposztát és ezt is ízesítem ugyanazokkal a
fűszerekkel, a fokhagymát ne sajnáljuk! J Ezután felöntjük paradicsomlével, nem muszáj, hogy
teljesen ellepje, és fedő alatt 20-30 percig főzzük. Ezután még állni hagyjuk,
hogy a rizs vagy a bulgur a maradék folyadékot is felszívja. Tálalásnál, aki nem
vegán, tehet rá tejfölt, joghurtot, én épp maradék tofukrémet használtam fel
hozzá.
Bundázott brokkoli tárkonyos kusz-kusszal és gombás-paradicsomos
mártogatóssal
Hozzávalók: 1 nagy fej brokkoli
bundázáshoz liszt, víz, só, zabpehely, zsemlemorzsa
1 bögre kuszkusz
mártogatóshoz: hagyma, gomba, paradicsomsűrítmény, fűszerek ízlés
szerint
A brokkolit rózsáira szedjük. Egy tepsit kiolajozunk. A
brokkoli rózsákat először lisztbe, majd liszt-víz keverékébe mártunk(lisztet
és vizet kb olyan sűrűségűre keverünk, mintha felvert tojás lenne, ezt sózzuk
is bőven, ez ízesíti majd a brokkolit) és végül zabpehely és morzsa keverékébe
mártjuk, majd mehet a tepsire. Ecsettel a tetejére is kentem picurka olajat.
Először kb 150 fokon sütöttem, hogy a brokkoli megpuhuljon, fél óráig, majd kb
20 percig 220 fokon, hogy a bundája ropogósra süljön. A kuszkuszt másfélszeres
vízzel forrázuk, sózzuk, adunk hozzá tárkonyt, és állni hagyjuk.
A mártogatóshoz jó, ha van gyógy gombád, ha nincs, használj
más félét. A hagymát apróra vágom, kevés olajon pirítom, erre mehet az apróra
vágott gomba, együtt szintén pirítjuk pár percig, fűszerezzük(engedd el a
fantáziád J,
ha nem tudod akkor csak só-bors-fokhagyma) és besűrítjük a
paradicsomsűrítménnyel.
Karalábé főzelék vegán
tavaszi felvágottal
Hozzávalók: 4 nagy fej karalábé
2 nagy fej hagyma
2 pohár natúr joghurt
2-3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
olaj, só, bors,
tavaszi felvágott (bio boltokban
kapható)
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a meghámozott és lereszelt karalábét, kicsit összeforgatjuk, majd
kevés vízzel felöntjük, nem kell, hogy ellepje. Fűszerezzük, és fedő alatt akár
egy órát is párolhatjuk. A joghurtokat kikeverjük a liszttel, és behabarjuk
vele a főzelékünket, párat rottyantunk rajta, hogy ne maradjon liszt íze. A
recept természetesen nem vegán a joghurt miatt, de nagyon jól illik a karalábéhoz. Feltétként üzletben kapható
vegán felvágottat szeleteltem hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése