Magamról

Saját fotó

Sziasztok! Annao vagyok, 27 éves, GIST-es beteg. A GIST egy ritka rosszindulatú daganat fajta, mely főleg a tápcsatornában alakul ki. Nálam a gyomor lett a célpont. Akkor jutottam arra az elhatározásra, hogy naplóba foglalom, mindazt ami történik velem, amikor lemondtam a hagyományos orvosi kezelésről, egyrészt mert hatástalannak bizonyult, másrészt lassan 80 évesnek éreztem a testem a sok mellékhatás miatt. Ráadásul az orvosok nem ígértek végleges gyógyulást, csak tüneti kezelést ezzel a módszerrel.
Úgy döntöttem, belevágok a Gerson terápiába. Egy ideig elhivatottan végeztem, majd váltottam a makrobiotikára, mostanában pedig a magam által kitapasztalt ösvényen járok. A CT eredmények azt igazolják, van értelme csinálni! Kialakítottam egy élhető életmódprogramot, tornavideókkal, étkezési tanácsokkal, receptekkel, meditációs hanganyagokkal, melyeket főleg az októberi és novemberi blogarchívumban találtok. Rövidesen pedig átláthatóbban egy tervezett honlapon. Ha beteg vagy, vagy csak érdekel a betegségem története, lapozz vissza a blog elejére. Zöld forma az új mottó: fitt test, lelki harmónia és hosszú egészség a természet erejével! 
LÉGYSZI CSATLAKOZZATOK HOZZÁM A FACEBOOKON A Zöld Forma NEVŰ KÖZÖSSÉGHEZ, A HONLAP KB. MÁSFÉL HÉT MÚLVA LESZ ÉLES, DE ADDIG OTT IS OSZTOK MEG CIKKEKET

2014. november 24., hétfő

Ízelítő 2 a készülő receptekből

Gabonafasírt barnarizzsel és sült zöldségekkel
Hozzávalók: 1 csomag magyaros ízesítésű fasírtpor(bio boltokban kapható)
                      1 bögre barna rizs
                      3 fej zeller
                      4 szál sárgarépa
                      3 nagy fej hagyma
                      kevés olíva vagy szezámolaj
                      tengeri só

A fasírtport kikeverjük a csomagoláson szereplő vízmennyiséggel és fél órát állni hagyjuk. Ez egyébként gyors és kényelmes megoldás, de magunk is keverhetünk hasonló ízű és állagú fasírtot zabpehelyből, teljes kiőrlésű lisztből és tetszés szerinti fűszerekből.  Miután összeállt, lapos gombócokat formálunk belőlük, és forró olajban kisütjük. A barna rizst háromszoros mennyiségű sós vízben megfőzzük. A zöldségeket kis kockákra daraboljuk, jénai tálban összekeverjük, sózzuk, pici olajjal meglocsoljuk, és sütőben 200 fokon sütjük, aki roppanósabban szereti, fél-1 óra is elég, én úgy szeretem, ha krémesre sül, így kb. 2 órán át sütöm, kb. 20 percenként átkevergetve.



Ízletes tofukrém párolt zöldségekkel és hajdinával
Hozzávalók: 2 csomag tofu
                      1 fej brokkoli
                      1 fej karfiol
                      1 bögre hajdina
                      1 evőkanál olaj
                      ízlés szerint szójaszósz és só, vagy bio ételízesítő
A zöldségeket rózsáira szedjük, és kevés vízben megpároljuk. A hajdinát kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. A tofut apró darabokra vágjuk, olyan tálba tesszük, mely alkalmas botmixer használatára, ezután hozzáadjuk az olajat, szójaszószt, bio ételízesítőt, és annyi vizet(nem kell sok, csak pár evőkanál), hogy a botmixer krémesre tudja pépesíteni. Közben kóstolgassuk, ha más fűszert is kívánsz bele, kísérletezgethetsz, de szerintem így is nagyon ízletes. Az egyébként nem olyan erős ízű zöldségek ebbe a krémbe mártogatva, még a gyerekeknek is ízlenek J



Sütőtök-krémleves rozs ropogóssal
Hozzávalók: kb. fél kiló sütőtök
                             bio ételízesítő
                             zabtejszín
                            ropogós készen kapható kenyér szeletkék
Ez a recept rém egyszerű, ám annál táplálóbb. A sütőtököt hámozzuk meg, vágjuk kockára, és főzzük meg egy kicsivel több vízben, mint ami ellepi. Ízesítsük a bio ételízesítővel. Amikor megfőtt a sütőtök(kb.20-30 perc), egy botmixer segítségével pürésítsük, és adjuk hozzá a zabtejszínt, hogy még krémesebb legyen. Nagyon-nagyon finom, és a sütőtök egészséges, tápláló étel. Kiváló lehet gyors vacsorának, én ropogós rozskenyeret fogyasztottam hozzá.



Spagetti sütőtökös-répás-paradicsomos fűszeres szósszal
Hozzávalók: kb. fél kg sütőtök
                       3 nagy fej hagyma
                       1 nagy répa reszelve
                       sűrített paradicsom(1 kis konzerv)
                       1 kanál olíva vagy szezámolaj
                       rizsszirup vagy méz
                      só, római kömény, bors, ha valaki szereti akkor még csili
                      1 csomag teljes kiőrlésű spagetti tészta
A tésztát sós vízben kifőzzük. A hagymákat apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Ezután rádobjuk a meghámozott és felkockázott sütőtököt, a lereszelt répát, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Ízesítjük sóval, borssal, 1-2 csipet római köménnyel(ha nincs, helyette curry), és ha szeretjük a csípőset akkor csilivel. Kb. 20-30 perc alatt puhára párolódik, ekkor bot mixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, és egy picike rizsszirupot vagy mézet, mert az illik a paradicsomhoz(csak 1-2 kiskanálnyit). Utána kóstolunk, hogy elég ízes, sós-e, és már tálalhatjuk is a spagetti tetejére, díszítésként megszórhatjuk valamilyen zöldfűszerrel.



Spagetti tofuszósszal, párolt zöldségekkel és pirított tökmaggal
Hozzávalók: 1 csomag teljes kiőrlésű spagetti
                      2 csomag tofu
                      szójaszósz
                     1 nagyobb répa
                    1 nagyobb fej zeller
                    1 marék tökmag
A tésztát sós forró vízben kifőzzük. A tofut egy tálba összemorzsoljuk, ízlés szerint adunk hozzá szójaszószt(vagy más ízesítőt, ha nincs otthon), és bot mixerrel pépesítjük, ha túl sűrű kevés olajjal vagy vízzel higítsuk, de csak apránként, nehogy aztán túl híg legyen a szósz. A zöldségeket meghámozzuk, apróra vágjuk és kevés vízben megpároljuk. A tökmagot egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, vigyázzunk, mert pattogni fog, és könnyen odaég, folyamatosan kavargassuk.
Ha mindennel kész vagyunk, akkor szedjük ki a tésztát, rá a tofuszószt, erre a zöldségeket és a tetejére a tökmagot. Jó étvágyat!



Magyaros ízű töltött káposzta
Hozzávalók: 1 nagy fej tölteni való káposzta
                      1 bögre bulgur(én épp ezt kívántam, de helyette nyugodtan lehet rizst, hogy tényleg magyaros legyen)
                      2 szál füstölt magyaros ízű gabona szalámi (bio-boltokban kapható)
                      3 nagy fej hagyma
                      pár evőkanál savanyú káposzta
                      1 üveg házi(ha nincs bolti) paradicsomlé
                      ízesítők: só, bors, fokhagyma, piros paprika
Ezt a receptet nyugodtan elkészíthetitek olyan hozzátartozótoknak is, aki nem hajlandó lemondani a hagyományos étkekről. A káposztát a töltéshez előpároljuk, a bulgurt vagy a rizst félig megfőzzük. Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, erre tesszük az apróra összevágott vagy szétmorzsolt gabonaszalámit, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával piros paprikával. Végül belekeverjük a bulgurt-vagy rizst. A töltésnél a rétegek közé rakok egy kicsi savanyú káposztát és ezt is ízesítem ugyanazokkal a fűszerekkel, a fokhagymát ne sajnáljuk! J Ezután felöntjük paradicsomlével, nem muszáj, hogy teljesen ellepje, és fedő alatt 20-30 percig főzzük. Ezután még állni hagyjuk, hogy a rizs vagy a bulgur a maradék folyadékot is felszívja. Tálalásnál, aki nem vegán, tehet rá tejfölt, joghurtot, én épp maradék tofukrémet használtam fel hozzá.


  Bundázott brokkoli tárkonyos kusz-kusszal és gombás-paradicsomos mártogatóssal     
Hozzávalók: 1 nagy fej brokkoli
                      bundázáshoz liszt, víz, só, zabpehely, zsemlemorzsa
                      1 bögre kuszkusz
                      mártogatóshoz: hagyma, gomba, paradicsomsűrítmény, fűszerek ízlés szerint
A brokkolit rózsáira szedjük. Egy tepsit kiolajozunk. A brokkoli rózsákat először lisztbe, majd liszt-víz  keverékébe mártunk(lisztet és vizet kb olyan sűrűségűre keverünk, mintha felvert tojás lenne, ezt sózzuk is bőven, ez ízesíti majd a brokkolit) és végül zabpehely és morzsa keverékébe mártjuk, majd mehet a tepsire. Ecsettel a tetejére is kentem picurka olajat. Először kb 150 fokon sütöttem, hogy a brokkoli megpuhuljon, fél óráig, majd kb 20 percig 220 fokon, hogy a bundája ropogósra süljön. A kuszkuszt másfélszeres vízzel forrázuk, sózzuk, adunk hozzá tárkonyt, és állni hagyjuk.
A mártogatóshoz jó, ha van gyógy gombád, ha nincs, használj más félét. A hagymát apróra vágom, kevés olajon pirítom, erre mehet az apróra vágott gomba, együtt szintén pirítjuk pár percig, fűszerezzük(engedd el a fantáziád J, ha nem tudod akkor csak só-bors-fokhagyma) és besűrítjük a paradicsomsűrítménnyel.



Karalábé főzelék vegán tavaszi felvágottal
Hozzávalók: 4 nagy fej karalábé
                      2 nagy fej hagyma
                      2 pohár natúr joghurt
                      2-3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
                      olaj, só, bors,
                      tavaszi felvágott (bio boltokban kapható)
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a meghámozott és lereszelt karalábét, kicsit összeforgatjuk, majd kevés vízzel felöntjük, nem kell, hogy ellepje. Fűszerezzük, és fedő alatt akár egy órát is párolhatjuk. A joghurtokat kikeverjük a liszttel, és behabarjuk vele a főzelékünket, párat rottyantunk rajta, hogy ne maradjon liszt íze. A recept természetesen nem vegán a joghurt miatt, de nagyon jól illik  a karalábéhoz. Feltétként üzletben kapható vegán felvágottat szeleteltem hozzá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése